Gepubliceerd:
Laatste update:

Ervaar de gastvrijheid van de zusters Birgittinessen

WEERT - Achter de hoge, witte muren van de Abdij Maria Hart staan de zusters Birgittinessen te popelen om hun gasten te ontvangen. Want gastvrijheid staat centraal bij deze vriendelijke kloosterorde. Iedereen is welkom voor een overnachting, maaltijd uit de wereldkeuken of voor het houden van een lezing, conferentie of feest. Moeder-overste zuster Olga Maria: ‘We zijn niet geroepen om te prediken, maar bedienen iedereen met een glimlach. Want dat zegt meer dan honderd woorden.’

Tijdens het Weerter muziekfestival Bospop zijn alle vijftien kamers van de bed and breakfast in het klooster bezet. En wanneer de kermis in de stad neerstrijkt, krijgen de Birgittinessen steevast Duitse orgelspelers op bezoek. Steeds meer mensen ontdekken de mogelijkheden om in hartje Weert in een oase van rust te overnachten.

Gastvrijheid

“Onze kloosterorde wordt gekenmerkt door oecumenische gastvrijheid”, legt moeder-overste zuster Olga Maria uit terwijl ze een rondleiding geeft. Sinds 1843 wordt het karakteristieke pand bewoond door de zusters Birgittinessen. “Iedereen is hier welkom.” Eerst laat ze het pronkstuk van het klooster zien: de kapel. Voorin de houten banken zit een van de zusters. Ze is in gebed. Als de moeder-overste ook de eetzaal, keuken, bibliotheek, conferentieruimte en slaapkamers heeft laten zien, blijkt pas hoe omvangrijk het klooster is. Alle ruimten zijn sober, maar modern ingericht. De muren worden hier en daar opgesierd door prachtige schilderijen.

Eten, overnachten, feestje of lezing

“Het is speciaal ingericht voor onze gasten”, zegt ze. De Birgittinessen promoten hun klooster bij Weertenaren en toeristen als multifunctionele locatie. “We willen het idee doorbreken dat we een gesloten kloosterorde zijn. De zusters hebben naast het gebed de zorg voor de gasten op zich genomen”, legt zuster Olga Maria uit. In totaal wonen negen zusters in het klooster. Twee zusters zijn zogeheten slotzusters. Zij bidden en werken binnen de muren van het klooster. De overige zeven zusters komen Mexico, India en Polen. Dat zijn geen slotzusters en maken regelmatig wandelingen door de stad. Zij zijn relatief jong. De jongste zuster is 28 jaar oud. “We hebben verschillende soorten gasten. Mensen die overnachten in de bed and breakfast, of op retraite gaan, een hapje eten, een lezing bijwonen, een feestje geven, noem het maar op.” Het is een bijzondere locatie en de verschillende mogelijkheden die het klooster biedt, zorgen voor een unieke ervaring. De grote tuin en de wereldkeuken zijn echte publiekstrekkers.

Wereldkeuken

Want net als de nationaliteiten van de zusters, zijn ook de gerechten die zij klaarmaken exotisch. “We noemen het de wereldkeuken”, zegt zuster Olga Maria. “We serveren bijvoorbeeld Italiaanse, Mexicaanse en Indiase gerechten. Wij zeggen bij ons: liefde gaat door de maag.” Achter het klooster ligt een volledig ommuurde tuin. Het is moeilijk voor te stellen dat een tuin van die omvang zich midden in het centrum van Weert bevindt. Van het drukke verkeer is niets te horen. Opvallend is de Lourdesgrot in de tuin. Die werd in 1936 gebouwd en met steun van de provincie Limburg in 2010 gerestaureerd. Binnenkort start een nieuw initiatief waarbij mensen uit de omgeving met maximaal veertig personen tegelijkertijd kunnen komen lunchen. “Daar kun je je vooraf voor inschrijven”, zegt de zuster. “Het wordt een ontmoetingsplaats voor mensen die daar behoefte aan hebben. Daarmee willen we iets betekenen voor de Weertenaar.” Ze benadrukt: “Wij zijn niet geroepen om te prediken. Wij zijn geroepen om te getuigen dat we blij en gelukkig zijn met ons geloof. Dat proberen we uit te stralen door onze dienstbaarheid richting de gasten. Een glimlach zegt meer dan honderd woorden.”

Bed and breakfast

De bed and breakfast bestaat uit acht eenpersoonskamers en zeven tweepersoonskamers. Alle kamers beschikken over eigen sanitair. De prijs voor een Opent externe link in nieuw schermovernachting met ontbijt in een eenpersoonskamer is 32 euro en in een tweepersoonskamer 55 euro. Voor 18 euro extra worden lunch en diner geserveerd.

Conferentiezaal

De conferentiezaal is geschikt voor recepties, feesten, bijeenkomsten en vergaderingen tot circa 50 personen. De zaal kan afgehuurd worden. Moderne faciliteiten als een beamer zijn aanwezig. Voor recepties/gezelschappen tot circa 100 personen kan ook de naastgelegen binnenplaats gebruikt worden. Voor grotere groepen (100 en meer) zijn de monumentale schuur en kloostertuin beschikbaar.

Dit Opent externe link in nieuw schermartikel verscheen eerder en uitgebreider in het Zakenblad Weerterland en Cranendonck. © Zakenblad.nl tekst Wesley Hegge, fotografie Irene van Wel-Paquay

Deel dit artikel:

Reacties